Bezpłatna konferencja pt.: Przetwórstwo żywności w ramach RHD: Nowe technologie produkcji i ich wpływ na jakość i bezpieczeństwo produktu
Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, przy wsparciu Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy, organizuje 27 listopada 2024 roku od godz. 9:00 do 13:30, na platformie ClickMeeting, konferencję w formie webinarium pn. „Przetwórstwo żywności w ramach RHD: Nowe technologie produkcji i ich wpływ na jakość i bezpieczeństwo produktu".
W programie zaplanowaliśmy 6 wykładów, podczas których prelegenci opowiedzą o kwestiach stosowania, w przetwórstwie funkcjonującym w ramach rolniczego handlu detalicznego, nowych technologii produkcji, wpływających na jakość wytworzonego produktu oraz jego bezpieczeństwo względem zdrowia i życia konsumentów.
Konferencja jest skierowana przede wszystkim do producentów i przetwórców żywności, mieszkańców obszarów wiejskich doradców, a także do instytucji mogących udzielać wsparcia w zakresie rozwoju i wdrażania nowych metod produkcji. Zapisz się na konferencję, logując się na stronie internetowej WODR w Poznaniu poprzez zakładkę w menu Wydarzenia/Szkolenia WODR lub bezpośrednio przez Link
Jeśli z powodów technicznych nie możesz zapisać się na konferencje za pomocą aplikacji – prześlij wiadomość na adres e-mail: wrow@wodr.poznan.pl. Temat wiadomości: Konferencja – Przetwórstwo żywności w ramach RHD. W treści wpisz Twoje imię, nazwisko, adres zamieszkania oraz powiat. W odpowiedzi otrzymasz link zapraszający na konferencję.
W sprawach związanych z konferencją należy kontaktować się z Działem Rozwoju Obszarów Wiejskich, tel. 61 863 04 18
PROGRAM KONFERENCJI:
09:00 – 09:05 Powitanie uczestników i otwarcie konferencji
dr Justyna Winiarska – Dyrektor Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu
09:05 – 09:15 Omówienie celu i zakresu webinarium
Patryk Chabasiński – Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu
dr hab. Dariusz Lisiak, prof. IBPRS-PIB – Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy
09:15 – 10:15 Rolniczy handel detaliczny – podstawowe informacje i przepisy prawne
Patryk Chabasiński – Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu
10:15 – 10:45 Pozyskiwanie olejów tłoczonych z różnych nasion oleistych na prasach ślimakowych
w gospodarstwach rolnych
dr Sylwia Onacik-Gür – Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy
10:45 – 11:15 Parametry jakościowe stosowane w handlu ziarnem zbóż
dr Anna Szafrańska – Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy
11:15 – 11:30 Przerwa
11:30 – 12:00 Bezpieczeństwo zdrowotne produkcji żywności fermentowanej
dr Beata Bartodziejska – Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy
12:00 – 12:30 Innowacyjne produkty mleczarskie
dr Anna Okoń – Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy
12:30 – 13:00 Bezpieczne przetwórstwo mięsa w małej skali
dr Piotr Szymański – Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy
13:00 – 13:30 Podsumowanie i zakończenie konferencji
Patryk Chabasiński – Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu
dr hab. Dariusz Lisiak, prof. IBPRS-PIB – Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy
Dodaj komentarz
- to dla Ciebie staramy się być najlepsi, a Twoje zdanie bardzo nam w tym pomoże!